Με την εκτίμηση ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι ένα ταξίδι που αποτελεί ευκαιρία για όσες επιχειρήσεις το αντιληφθούν εγκαίρως και πάρουν την απόφαση να το ξεκινήσουν ενώ είναι απειλή για όσες επιχειρήσεις δεν μετασχηματιστούν, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας (ΕΔΕΒΕ) και ειδικότερα το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, με θέμα «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων: Ευκαιρία ή απειλή;» στo Ξενοδοχείο ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΑΛΛΑΣ στα Ιωάννινα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν Διευθυντικά στελέχη πληροφορικής (CIOs, IT Directors, IT Managers), Διευθυντές επιχειρήσεων (CEOs, COOs, Γενικοί Διευθυντές, Οικονομικοί Διευθυντές), εκπρόσωποι διοικήσεων μεγάλων οργανισμών, πανεπιστημίων και της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι επιχειρήσεων τεχνολογίας της Ηπείρου. Ο κ. Θανάσης Ιατρόπουλος, Πρόεδρος της Ομάδας Διοίκησης του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ΕΔΕΒΕ καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στο ρόλο της ΕΔΕΒΕ και του Ινστιτούτου που είναι η προβολή και διάδοση νέων καινοτόμων λύσεων που συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, παρέχοντας βήμα σε ανθρώπους που έχουν πρωτοπορήσει στην εφαρμογή νέων πρακτικών στη δική τους επιχείρηση.

Ο κ. Νίκος Ρογκότης, Διευθυντής Πληροφορικής & Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ΠΙΝΔΟΣ ΑΠΣΙ και Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης, την επιλογή της πόλης των Ιωαννίνων που αποτελεί κόμβο τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σημείο αναφοράς για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα και τη δέσμευση των οργανωτών η συνάντηση αυτή να αποτελέσει θεσμό για την περιφέρεια Ηπείρου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ιωαννιτών, κ. Φώτιος Βάββας, ο καθηγητής Σταύρος Νικολόπουλος, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, η καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, κ. Θεόφιλος Μυλωνάς, καθώς και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΒΕ Δρ Απόστολος Αιγυπτιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς και τις δραστηριότητες της Εταιρείας, εστιάζοντας στους τρείς άξονές της: Ενημέρωση, Δικτύωση, Επιμόρφωση.

Πρώτος στο βήμα ο κος Μιχάλης Μωραίτης, IT Strategist, Board Member to the European CIO Association, Partner της Actus Valida αναφέρθηκε στην ανάγκη οικοδόμησης μιας ψηφιακής κουλτούρας για τον επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενδυνάμωση, εκπαίδευση, ανταμοιβή και αναγνώριση των εργαζομένων από τη διοίκηση, ως απαραίτητα συστατικά επιτυχίας και στο ρόλο του CIO ως ενορχηστρωτή της προσπάθειας καθώς γνωρίζει καλά την επιχείρηση εκ των έσω.

Στη συνέχεια ο κ. Αντώνης Γιαννόπουλος, Chief Information Officer, της Metro AEBE, MyMarket, αναφέρθηκε στο ότι η ανάγκη μετάβασης στo cloud αποτελεί κίνηση στρατηγικής, που για να επιτύχει, πρέπει η επιχείρηση να βρεί τους δικούς της «business drivers» ενώ σημείωσε με έμφαση «Μην σκέφτεστε τι θα κερδίσετε αν μεταβείτε στο Cloud αλλά τι θα χάσετε αν δεν μεταβείτε!»

Την ενότητα των παρουσιάσεων ολοκλήρωσε ο Αργύρης Μακρυγεώργου, Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής του ISC2 Hellenic Chapter, Operations Director Cyber Noesis, ο οποίος προσδιόρισε την κυβερνοασφάλεια ως «τέχνη», παρουσίασε στοιχεία κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τόνισε τη σημασία των προγραμμάτων ενημέρωσης χρηστών καθώς «δεν φταίει ο χρήστης που δεν γνωρίζει».

Ακολούθησε συζήτηση σε δύο ενότητες. Στην 1η ενότητα εκπρόσωποι οίκων που παρέχουν λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού συζήτησαν το θέμα «Πώς να συνδυαστούν οι τεχνολογικές επιλογές με την κουλτούρα του οργανισμού» και συγκεκριμένα ο κ. Φίλιππος Ανδρέου, Business Unit Director North Greece / Head of HR & Payroll BU της SoftOne, ο κ. Κυριάκος Δαμιανίδης, Sales Director Northern Greece της ENTERSOFT, ο Δρ Γιάννης Κρασονικολάκης, Head of Applied Intelligence and Predictive Analytics, Technology Intelligence & Performance της Grant Thornton, ο κ. Αθανάσιος Ναυρόζογλου, CEO της NATECH, ο κ. Ιωάννης Φιλίππου, General Manager Integrator της EpsilonSingularLogic S.A.. με συντονιστή τον κ. Μιχάλη Μωραίτη.

Στη 2η ενότητα εκπρόσωποι οίκων που παρέχουν λύσεις ασφάλειας συστημάτων πληροφορικής συζήτησαν το θέμα «Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί τεχνικό ζήτημα ή απαιτεί αναθεώρηση της επιχειρησιακής στρατηγικής;» και συγκεκριμένα ο κ. Ηλίας Αγγελίδης, Chief Technology Officer της Algosystems S.A., ο κ. Αργύρης Μακρυγεώργου, Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής του ISC2 Hellenic Chapter, Operations Director Cyber Noesis, ο κ. Απόστολος Πανδρούλας, Γενικός Διευθυντής της ODYSSEY, ο κ. Μιχάλης Παπαμιχαήλ, CEO της CYCLOPT, η κ. Κωνσταντίνα Συντίλα, Υπεύθυνη Πωλήσεων Λύσεων Κυβερνοασφάλειας στην Cisco για Ελλάδα/Κύπρο/Μάλτα, Γενικός Γραμματέας του Board στο ISC2 hellenic Chapter, ενώ το συντονισμό είχε ο κ. Αντώνης Γιαννόπουλος.

Τα συμπεράσματα από τη συζήτηση συνοψίζονται στα εξής:

– Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα ταξίδι που όταν ξεκινήσει δεν έχει οδό επιστροφής.

– Για να επιτύχει η επιχείρηση τους στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού χρειάζεται η δέσμευση της διοίκησης να υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

– Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία με αρχή, μέση και τέλος που όμως ξεκινάει και πάλι μόλις τελειώσει ο πρώτος κύκλος.

– Η αλλαγή κουλτούρας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάβαση και αποτελεί ζήτημα καθημερινότητας για όλο το ανθρώπινο δυναμικό.

– Είναι σημαντικό τα στελέχη και το προσωπικό να αντιληφθούν ότι αλλάζει ο τρόπος εργασίας τους και για αυτό απαιτείται εκπαίδευση, ενδυνάμωση και τα κατάλληλα κίνητρα.

– Απαιτούνται μικρά βήματα, ευέλικτες ομάδας και να είναι η επιχείρηση έτοιμη να αποδεχθεί την αποτυχία, η οποία πρέπει να γίνει εργαλείο για τα επόμενα βήματα προς την επίτευξη του αποτελέσματος.

– Οι κίνδυνοι κυβερνοεπιθέσεων απαιτούν καθημερινή φροντίδα για την ασφάλεια των δεδομένων και των συστημάτων.

– Η «κυβερνοανθεκτικότητα» καθίσταται κυρίαρχο ζήτημα.

– Επιβάλλεται η ύπαρξη πρωτοκόλλου για τη αντιμετώπιση των περιστατικών κυβερνοασφάλειας.

– Η ασφάλεια μπορεί και πρέπει να συνδυάζει λύσεις μέσω outsourcing, ειδικά για την αντιμετώπιση νέων απειλών.

– Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο CIO/IT Director/ΙΤ Manager είναι σύνθετος και κομβικός, καθώς πρέπει να πείσει τη διοίκηση του οργανισμού να ξεκινήσει το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού συνδυάζοντας αποτελεσματικά και με ασφάλεια ανθρώπους, διαδικασίες και τεχνολογικές επιλογές.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες ALGOSYSTEMS, CISCO, CYCLOPT, ENTERSOFT, EPSILON SINGULARLOGIC, GRANT THORNTON, NATECΗ, ODYSSEY, SOFTONE, ενώ υποστηρικτές ήταν οι ITWAY, HUMANUS CAPITIS, C-Ioannina, EMPIST, ITSMF Hellas, χορηγοί επικοινωνίας η VORIA.gr, KA-Business.gr ενώ σημαντική ήταν η συνδρομή του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων ΠΙNΔΟΣ στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.