Ιούνιος 2023
ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ…
Σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα – Ένας πρακτικός οδηγός έρευνας, επίγνωσης και ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μιας μικρομεσαίας επιχείρησης
Ένας πρακτικός οδηγός έρευνας, επίγνωσης και ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μιας μικρομεσαίας επιχείρησης σ’ ένα περιβάλλον το οποίο συνεχώς μεταλλάσσεται.
Απευθύνεται στους επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά και σε εκείνους που σκέπτονται πως θα ξεκινήσουν μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο οδηγός ξεκινά με την παρουσίαση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος από όλες τις πλευρές του, στη συνέχεια οδηγεί στην εξεύρεση μέσα από ποικίλες πρακτικές μεθόδους των κατάλληλων απαντήσεων στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση. Με τις απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα από τον ίδιο τον/την επιχειρηματία τους οδηγεί στην αυτογνωσία και στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων οι οποίες ταιριάζουν με την επιχείρησή τους, αλλά και με τον ίδιους.
Ανακαλύπτοντας τις δυνατότητές του/της ο/η επιχειρηματίας και καθώς θα τις συνδυάσει με τα «θέλω» του θα αντιληφθεί επακριβώς τους στόχους του. Η γνώση αυτή θα του επιτρέψει να αναπτύξει την επιχειρηματική του δραστηριότητα ρεαλιστικά με ασφάλεια και ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής του ζωής.
Εάν θέλετε το επιχειρηματικό σας ταξίδι να ακολουθήσει έναν ασφαλή δρόμο προς την επιτυχία και την πρόοδο, τότε ο οδηγός αυτός θα αποτελέσει τον ιδανικό σας σύντροφο στο σήμερα, αλλά και μελλοντικά…
Αύγουστος 2022
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Αυτή είναι η τέχνη της κουλτούρας της επιχειρηματικότητας και όποιος τη δει με τα ίδια μάτια θα έχει τη δυνατότητα να πειραματιστεί και να προηγηθεί στην επιτυχία, είτε αυτή αφορά στη δημιουργία επιχείρησης είτε στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Η συγκυρία ίσως να προβληματίζει, αλλά αυτό που έχει σημασία σε κάθε καιρό είναι οι επιλογές. Οι συγκυρίες δεν διδάσκονται, απλά προκύπτουν. Διδάσκονται οι επιλογές και τα μοντέλα που δίνουν ταυτότητα στο επιχειρείν και οδηγούν στην επιτυχία ή την αποτυχία, αλλά -πάνω από όλα- καθορίζουν το ταξίδι. Ο αναστοχασμός κουβαλά μέσα του όλα τα κλασικά, τα γνωστά, και τα μεταφέρει με ευκολία στο σήμερα για να γίνουν επιλογές και φωτεινά παραδείγματα για τους άλλους. Από αυτά τα παραδείγματα θέλουμε να προκύψουν οι επόμενες «μελέτες περίπτωσης». Η «επιχειρηματικότητα» έχασε τους δαίμονες που χρόνια κουβαλούσε. Απενοχοποιημένη κατά έναν μεγάλο βαθμό πια, μπορεί να προσφέρει δράσεις και να διδάξει αξίες, ενώ η γνώση, ως απόσταγμα τόσων ετών, έρχεται να βοηθήσει, να «χαρτογραφήσει» κάθε όνειρο και να το τοποθετήσει απέναντι «στην ώρα της αλήθειας».
Δεκέμβριος 2021
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
Το διεθνές εμπόριο αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη μιας οικονομίας. Ειδικότερα, ως προς τις επιχειρήσεις ενισχύει την εξωστρέφειά τους και τις βοηθά να ενισχύσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους, δίνοντάς τους διέξοδο σε εναλλακτικές εξαγωγικές αγορές. Το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου στοχεύει να καλύψει όλα τα θέματα που είναι ση μαντικά και απασχολούν τα εμπλεκόμενα μέρη σε θέματα διοίκησης των διαδικασιών και λειτουργιών των εξαγωγών και των εισαγωγών εμπορευμάτων. Αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό διοίκησης των διαδικασιών του Διεθνούς Εμπορίου και αφορά τις εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις. Οι συγγραφείς αναλύουν όλα τα σχετικά θέματα των διαδικασιών του διεθνούς εμπορίου, εφοδιάζοντας με χρήσιμες γνώσεις αλλά και τεχνογνωσία τον αναγνώστη και τωρινό ή μελλοντικό στέλεχος εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται στο βιβλίο είναι απλό και η δομή του είναι ξεκάθαρη, βοηθώντας τον αναγνώστη στην εύκολη ανάγνωση και κατανόηση του περιεχομένου του.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και αναλύεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τις εξαγωγικές και εισαγωγικές διαδικασίες, όπως η διοίκηση της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας (international supply chain management) και οι διεθνείς υποδομές (international infrastructure), οι μέθοδοι εξαγωγικής εισόδου σε νέες διεθνείς αγορές (international market entry methods), τα έγγραφα του διεθνούς εμπορίου (international commercial documents), οι κανόνες πληρωμών στο διεθνές εμπόριο (terms of payment), οι κανόνες διεθνούς εμπορίου (terms of international trade), τα θέματα μεταφοράς εμπορευμάτων (Χερσαίες, Θαλάσσιες, Αεροπορικές) (International Transportation, Land, Ocean, Air), η διαχείριση του κινδύνου των συναλλαγών στο διεθνές εμπόριο (managing transaction risks), τα εργαλεία χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων (financing tools for export companies) και τα θέματα του διεθνούς μάρκετινγκ (international marketing).
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο κατανόησης των διαδικασιών και της διοίκησης του εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου, απαραίτητο για επιχειρηματίες, διευθυντικά στελέχη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, φοιτητές και καθηγητές και γενικότερα για όποιον και όποια ασχολείται ή θέλει να ασχοληθεί επιχειρηματικά ή διδακτικά με το διεθνές εμπόριο.
2017
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ
ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στα ίχνη της Επιχειρηματικότητας στο Χρόνο : Από τους Χετταίους & την Αρχαία Ελλάδα στο Steve Jobs & τη Silicon Valley, Επιχειρηματίας, Επιχειρηματικότητα, Επιχειρηματική Διαδικασία, Μορφές Επιχειρηματικότητας, Επιχειρηματικότητα και Οικονομική Ανάπτυξη, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, Επιχειρηματικότητα στην Εκπαίδευση, Επιχειρηματική Κατάρτιση και Συμβουλευτική, Μέντορινγκ και e- μέντορινγκ στην Επιχειρηματική Συμβουλευτική , Κοινωνικά Δίκτυα, Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας,
ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Το Θεωρητικό Πλαίσιο, Ο Παγκόσμιος και Ευρωπαϊκός Χάρτης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες, Υποστηρίζοντας την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΑ
Η Επιχειρηματικότητα Γυναικών ως Ερευνητικό Πεδίο, Κίνητρα, Προθέσεις και Επιχειρηματική Ανάπτυξη: Η Διάσταση του Κοινωνικού Φύλου, Εξισορρόπηση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής, Συναισθηματική Νοημοσύνη και Επιχειρηματικότητα, Ευρετήριο Όρων και Εννοιών, Ευρετήριο Εταιρειών και Οργανισμών
Μάιος 2012
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η επιχειρηματικότητα σήμερα, μέσα σε μια οικονομία όπως η Ελληνική, της οποίας ο δημόσιος τομέας συρρικνώνεται, ο ρόλος του κοινωνικού κράτους μειώνεται, η πίστη στο πολιτικό σύστημα δοκιμάζεται, οι κοινωνικές ανισότητες, η ανεργία και η ανασφάλεια για το άμεσο και απώτερο μέλλον αυξάνονται, ίσως να είναι η απάντηση για την υγιή σταδιακή οικονομική ανάπτυξη. Αυτό ισχύει με την προϋπόθεση οι εδραιωμένες αλλά και οι νεοφυείς επιχειρήσεις να χαρακτηρίζονται από δυναμισμό, δημιουργικότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεότυπα και παθογένειες, όπου γυναίκες και άνδρες μαζί να συμπορεύονται για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας.
Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας παρατηρείται ένα χάσμα στον τομέα της επιχειρηματικότητας ανάμεσα στα δύο φύλα. Όταν οι γυναίκες δεν συμμετέχουν ισότιμα στην επιχειρηματικότητα, η κοινωνία στερείται της αξίας που μπορεί να δημιουργήσει το μισό του πληθυσμού της.
Η επιχειρηματικότητα γενικά είναι θέμα των πολλών και όχι των λίγων. Είναι θέμα κοινωνικοοικονομικό. Είναι θέμα κατεξοχήν δημιουργικό, είναι θέμα που δημιουργεί προστιθέμενη αξία (+) και απαιτεί “συν”: συνεργασία, συνεταιρισμό, συνασπισμό, συνοχή, συνέπεια, συνδιαλλαγή, συν-ανταγωνισμό, συνύπαρξη, συνεισφορά …από γυναίκες και άνδρες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
2002
ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΓΓΥΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Η μονογραφία αυτή ασχολείται με την αναλυτική παρουσίαση, την ανάλυση και την εμβάθυνση στην κωδικοποίηση των συνηθειών και των κανόνων που διέπουν ένα από τους πλέον διαδεδομένους τρόπους διακανονισμού των διεθνών συναλλαγών, την τραπεζική ενέγγυο πίστωση. Η κωδικοποίηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη φροντίδα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι γνωστή με τον τίτλο: “Ομοιόμορφοι κανόνες και Συνήθειες για τις Πιστώσεις έναντι Εγγράφων ( ΟΚΣ – Uniform Customs and Practice for Documentary Credits).
Η διεθνής αναγνώριση και ομοιόμορφη εφαρμογή εξασφαλίζουν στο κείμενο αυτό ιδιότυπη θέση στο σύστημα των κανόνων που διέπουν το διεθνές εμπόριο. Η έρευνα και μελέτη των πηγών του, η διερεύνηση της διαδικασίας δημιουργίας του, η ανάλυση του περιεχομένου του και ο συσχετισμός του με το δικαιϊκό και συναλλακτικό περιβάλλον του αποτελούν το αντικείμενο της μονογραφίας.
Η μελέτη δομείται σε έξι κύρια κεφάλαια: Το πρώτο έχει ως σκοπό την εισαγωγή στο ιστορικό και λειτουργικό περιβάλλον της κωδικοποίησης. Αρχικά παρουσιάζεται και αναλύεται ο θεσμός της πίστωσης έναντι εγγράφων με τη σύγχρονη μορφή και λειτουργία του, ενώ στη συνέχεια ανασκοπείται η ιστορική πορεία της πίστωσης, της αρχικής κωδικοποίησης των ΟΚΣ και των πέντε αναθεωρήσεών της.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται το κείμενο της τελευταίας αναθεώρησης των ΟΚΣ η ανάλυση επιχειρείται σε δύο επίπεδα: στο πρώτο ακολουθείται η σειρά διάταξης των ρυθμίσεων, όπως εμφανίζεται στο κείμενο της αναθεώρησης, και γίνεται κριτική παρουσίασή τους στο δεύτερο επίπεδο επιχειρείται η λειτουργική ανάλυση του κειμένου. Οι ρυθμίσεις επιμερίζονται σε ενότητες με ενιαίο περιεχόμενο και συναπαρτίζουν έτσι νέες κατηγορίες, με κριτήριο τον τρόπο λειτουργίας τους στην πιστωτική σχέση.
Το τρίτο κεφάλαιο έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της δημιουργίας των ΟΚΣ, των τρόπων εισαγωγής τους στην πιστωτική σχέση και τη διερεύνηση της νομικής φύσης της κωδικοποίησης. Η προσέγγιση της νομικής φύσης των ΟΚΣ που πραγματοποιείται στα πλαίσια της μελέτης αφίσταται εν μέρει από την παγιωμένη αντίληψη ότι αυτοί δεν αποτελούν στο σύνολό τους τίποτε περισσότερο από μια μορφή Γενικών Όρων Συναλλαγών (ΓΟΣ). Αντίθετα, για ορισμένες από τις διατάξεις των ΟΚΣ διαπιστώνεται η συνδρομή δύο χαρακτηριστικών που τους προσδίδουν το χαρακτήρα είτε εμπορικών συνηθειών είτε εθίμων. Συγκεκριμένα:
Το τέταρτο κεφάλαιο διερευνά τις αρχές που προκύπτουν από το κείμενο των ΟΚΣ και διέπουν είτε την πιστωτική σχέση στο σύνολό της (εξωτερικές αρχές) είτε την εσωτερική λειτουργία των επιμέρους κανόνων της κωδικοποίησης (εσωτερικές αρχές).
Με τον τρόπο αυτό η μελέτη αποτελεί πρωτότυπο ερμηνευτικό εργαλείο των διατάξεων των ΟΚΣ, τόσο για τον νομικό όσο και για τον τραπεζικό χώρο. Η πρωτοτυπία της στο σημείο αυτό έγκειται στη διαπίστωση κατευθυντήριων αρχών που διατρέχουν τους κανόνες και επιτρέπουν την ορθή εξαγωγή συμπερασμάτων από τις ρυθμίσεις τους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι αρχές της αυτάρκειας, που υποχρεώνει τους ερμηνευτές των κανόνων να εξαντλήσουν τα ερμηνευτικά μέσα της κωδικοποίησης πριν καταφύγουν σε πηγές έξω από αυτήν, της ανεξαρτησίας των διμερών σχέσεων, που υποχρεώνει, μεταξύ άλλων, τις τράπεζες να τηρούν τις δεσμεύσεις τους από την πίστωση, ανεξάρτητα από την τύχη της σχέσης αιτίας και της σχέσης κάλυψης, της έγγραφης διεξαγωγής, που υποχρεώνει στη διαπίστωση της τήρησης των όρων της πίστωσης μόνο μέσα από έγγραφα, κ.ά.
Στο πέμπτο κεφάλαιο επιχειρείται η ανάλυση των εθνικών δικανικών ρυθμίσεων που διέπουν την πίστωση έναντι εγγράφων και η σύγκρισή τους με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις των ΟΚΣ. Η μελέτη αναλύει εκτενώς τις ρυθμίσεις για την ενέγγυο πίστωση του ΝΔ της 17/7 – 13/8/1923 «περί ειδικών διατάξεων επί ανωνύμων εταιριών» και προβαίνει σε κριτική θεώρησή τους υπό το πρίσμα των ΟΚΣ. Διαπιστώνει τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο κειμένων και διατυπώνει προτάσεις “de lege ferenda” για το δέον της ενδεχόμενης νομοθετικής ρύθμισης των πιστώσεων.
1994
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ-ΕΞΑΓΩΓΩΝ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
Πρόκειται για συμπίλημα τριών μελετών με κοινό χώρο αναφοράς τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.
Στην εισαγωγική μελέτη που επιγράφεται «Εισαγωγή στις Χρηματοδοτήσεις» το κύριο βάρος δόθηκε στην λεπτομερή παρουσίαση των στοιχείων εκείνων της επιχείρησης που αποτελούν συνήθως αντικείμενο έρευνας πριν την απόφαση της χρηματοδότησης, αλλά και κριτήρια για την υλοποίησή της.
Η δεύτερη μελέτη, που επιγράφεται «Χρηματοδότηση Εισαγωγών – Εξαγωγών» περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των ειδικών ρυθμίσεων και ιδιαιτεροτήτων της χρηματοδότησης του διεθνούς εμπορίου.
Στην Τρίτη μελέτη αναπτύσσεται το ζήτημα της χρηματοδότησης σε νόμισμα διαφορετικό από αυτό της χώρας του δανειολήπτη, σε σύγκριση με την παραδοσιακή χρηματοδότηση σε εγχώριο νόμισμα. Βέβαια, με την εισαγωγή του Ευρώ το αντικείμενο της μελέτης κατέστη περιορισμένο.
1993
ΑΛΒΑΝΙΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΗΜΕΡΑ
Η μελέτη αυτή αποτελεί τον πρώτο αναλυτικό επιχειρηματικό οδηγό που εμφανίσθηκε στην ελληνική βιβλιογραφία για τις τρεις βαλκανικές χώρες αναφοράς της μετά την πολιτική μεταβολή τους από σοσιαλιστικές δημοκρατίες ανατολικού τύπου σε φιλελεύθερες δημοκρατίες δυτικού, και τη συνακόλουθη μετατροπή των οικονομιών τους από κεντρικά σχεδιαζόμενες σε οικονομίες της αγοράς.
Συντάχθηκε από κοινού με τον τότε Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών κ. Παναγιώτη Ερμείδης και αποτέλεσε τη σύνοψη των δεδομένων και των διαπιστώσεων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια ειδικού επιχειρηματικού προγράμματος συνεργασίας με τις χώρες αυτές, το οποίο συντόνισε ο εκ των συγγραφέων Απόστολος Αιγυπτιάδης,
Η μελέτη διαιρείται σε τρία κύρια μέρη, που καθένα τους αναφέρεται στην αντίστοιχη χώρα. Κάθε μέρος περιλαμβάνει ένδεκα κεφάλαια που καλύπτουν σημαντικούς τομείς της οικονομικής και επιχειρηματικής πραγματικότητας της συγκεκριμένης χώρας. Καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια ώστε η ανάπτυξη των κεφαλαίων για κάθε μέρος να είναι ομοιόμορφη, να διευκολύνεται η πρόσβαση στα επιμέρους θέματα και να είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ συναφών ρυθμίσεων των τριών χωρών,
Τα κεφάλαια, στα οποία αναλύεται η παρουσίαση της κάθε χώρας είναι τα εξής:
1. Κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Πρόκειται για συνοπτική παρουσίαση των παραμέτρων της οικονομικής ζωής και των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν κατά την υπό κρίση περίοδο.
2. Παραγωγή. Γίνεται προσπάθεια παρουσίασης των στοιχείων της τρέχουσας παραγωγής, στους τρεις τομείς της, τον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή. Παράλληλα αναλύονται τα προβλήματα, οι δυνατότητες και οι προοπτικές της.
3. Μεταφορές. Περιλαμβάνονται βασικά στοιχεία για τον τομέα των μεταφορών, καθώς και για την αποθήκευση και διανομή των προϊόντων.
4. Εξωτερικό Εμπόριο. Εκτίθενται οι προοπτικές του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου, όπως διαμορφώθηκαν μετά το έτος 1989, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς στους οποίους εκδηλώνεται ελληνικό ενδιαφέρον εισαγωγών ή εξαγωγών. 5. Νομισματικά και συναλλαγματικά θέματα. Παρουσιάζεται η κατάσταση της αγοράς χρήματος και συναλλάγματος της κάθε χώρας, καθώς και η δομή και λειτουργία του τοπικού τραπεζικού συστήματος,
6. Τελωνειακό και φορολογικό καθεστώς. Παρουσιάζονται οι κυριότερες τελωνειακές διαδικασίες και ρυθμίσεις, καθώς και παραρτήματα με είδη που υπόκεινται σε ειδικές ρυθμίσεις ως προς την εισαγωγή ή την εξαγωγή τους.
7. Αναπτυξιακοί νόμοι και προοπτικές. Στο κεφάλαιο αυτό αναλύονται οι κυριότερες νομικές ρυθμίσεις που αφορούν την διαδικασία μετάβασης σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας, καθώς και την προσπάθεια για τη δημιουργία κλίματος επενδύσεων. 8. Καθεστώς ξένων επενδύσεων – Μικτές επιχειρήσεις. Πρόκειται για εκτενές κεφάλαιο που περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις που συνθέτουν το πλαίσιο υποδοχής, λειτουργίας και προστασίας των ξένων επενδύσεων, καθώς και τις τυχόν ειδικές ρυθμίσεις και τη διαδικασία για τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων,
9. Εργασιακό καθεστώς και εργασιακές σχέσεις. Εδώ αντιμετωπίζονται τα θέματα της αγοράς εργασίας καθώς και των νομικών ρυθμίσεων για την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση και την προστασία των εργαζομένων.
10. Απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις – Χρήσιμες διευθύνσεις. Πρόκειται για σύντομο και πρακτικό οδηγό του υποψήφιου επενδυτή, ώστε να λύσει τις βασικές του απορίες και να αρχίσει τα πρώτα βήματα για συνεργασία με καθεμιά από τις τρεις χώρες. 11. Παραρτήματα. Τα κείμενα που αφορούν την κάθε χώρα είναι εμπλουτισμένα με σειρά πινάκων και παραρτημάτων, που παρουσιάζουν με συνοπτικό τρόπο σημαντικά στοιχεία του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επίσης παρουσιάζονται μεταφρασμένοι στην ελληνική οι νόμοι για τις ξένες επενδύσεις της κάθε χώρας.
1992
ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το βιβλίο αυτό, με μονογραφικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αποτέλεσε κατά τον χρόνο της συγγραφής του μια προσπάθεια να περιγραφεί με απλό και κατανοητό τρόπο το τραπεζικό σύστημα, οι αρχές, η δομή και η λειτουργία του, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Για το λόγο αυτό έχουν περιληφθεί μόνο τα στοιχεία που θεωρήθηκαν θεμελιώδη και απαραίτητα, ενώ οι περιορισμένης ισχύος τοπικές ιδιαιτερότητες που διαφοροποιούν ορισμένα εθνικά τραπεζικά συστήματα έχουν απαλειφθεί. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις ρυθμίσεις του πιστωτικού συστήματος που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή αποτελούν σήμερα τον σκελετό του θεσμικού εποικοδομήματος του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Το βιβλίο απαρτίζεται από έξι κύρια κεφάλαια. Στο εισαγωγικό κεφάλαιο επιχειρείται η τοποθέτηση του τραπεζικού συστήματος στο οικονομικό και νομικό περιβάλλον που λειτουργεί, ενώ αναλύεται η έννοια της Τράπεζας με νομικούς αλλά και οικονομικούς όρους.
Το δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται με την οργάνωση του τραπεζικού συστήματος. Στο πλαίσιό του αναλύονται οι επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων με διάφορα κριτήρια, όπως αυτά του ελέγχου ή της ιδιοκτησίας, της γεωγραφικής εξάπλωσης, του είδους των εργασιών κ.ά. Εξετάζονται επίσης οι μορφές συνεργασίας μεταξύ των τραπεζών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναπτύσσονται με σύντομο τρόπο οι τραπεζικές εργασίες, διαιρεμένες στις παραδοσιακές διακρίσεις τους σε πιστωτικές και μεσολαβητικές. Για την ανάλυση των επιμέρους εργασιών χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς η σχετική κατηγοριοποίηση της Δεύτερης Οδηγίας του Συμβουλίου των Υπουργών των τότε Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και νυν Ευρωπαϊκής Ένωσης της 15.12.1989.
Το τέταρτο κεφάλαιο του βιβλίου περιλαμβάνει μια θεσμική – συστημική προσέγγιση του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, περιγράφοντας αναλυτικά τις μορφές και τους τρόπους δραστηριοποίησης ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος εκτός της χώρας του.
Στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφεται το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα κατά την περίοδο της συγγραφής του βιβλίου, ως προς τα γενικά χαρακτηριστικά του, και εκτιμώνται οι μελλοντικές προοπτικές του.
Τέλος, στο έκτο και τελευταίο μέρος της εργασίας αναπτύσσονται οι βασικές ρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα με προέλευση την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα οι Κοινοτικές Οδηγίες 77/780/ΕΟΚ και 89/48/ΕΟΚ.